Образование

Представители на Русенската математическа гимназия с кристален знак и сертификат от международна конференция на ЮНЕСКО
26.05.2015

Магдалена Желязкова, главен учител по философия, и Ивона Йорданова, ученичка от 11 клас на МГ „Баба Тонка“, се завърнаха с високо признание от Международна конференция на Асоциираните училища към ЮНЕСКО. Те бяха единствените представители на България на форума. Събитието се проведе от 19 до 25 май в град Ханти-Мансийск, Русия.  Темата бе „Речният басейн на Об-Иртиш: как младите хора изучават и опазват природното и културно наследство в регионите на световните големи реки“.

 

В конференцията участваха представители на 10 държави от ЕС и бивши съветски републики. Форумът е част от 10-годишен екопроект, който се реализира от Руската федерация.  Целта му е съхраняване на природата в Западен Сибир. Тазгодишното издание на събитието бе фокусирано върху водата и премина под надслов „Един свят – едно бъдеще”. От всяко от представените училища се включиха по един учетил и един ученик. Те направиха презентации на различни екологични теми.

 

На форума Ивона Йорданова представи ПП „Русенски Лом”. Тя запозна участниците и с основните проблеми, с които се сблъсква управата на парка – незакнните лов и сеч. Единадесетокласничката от МГ „Баба Тонка”  получи висока оценка от журито за представеното радикално решение за справянето с тези негативни явления – използването на дрон, с който да се осъществява превантивен контрол.

 

Разходите за участието на русенските представители в конференцията са поети от Руската федерация. Те отправят благодарност и към МОН и Училищното настоятелство за оказаната подкрепа.

МГ „Баба Тонка” с плакет от Ученическия институт по математика и информатика към БАН
Акад. Стефан Воденичаров: „Русенските учени първи започнаха сътрудничество с наши колеги от чужбина“
АКЦЕНТИКАЛЕНДАР
НАЙ-ЧЕТЕНО

© 2014 Ruse Plus.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design