Образование

Инициативи на ПМГ „Баба Тонка” в Световната седмица на предприемачеството
06.11.2016

През 2016 г. ПМГ „Баба Тонка“ ще се включи в Световната седмица по предприемачество с редица събития - открити уроци (5.-7. клас),  иновационен лагер (10.-12. клас) и други предприемачески дейности.

Иновационен лагер:

На 16 ноември 2016 клубът по предприемачество „Успешните хора“ при ПМГ „Баба Тонка“ - Русе ще проведе най-значимото си събитие Иновационен лагер 2016, в което участват ученици от 10. До 12. клас. РУ „Ангел Кънчев“ ще бъде домакин на инициативата и ще предостави чудесно оборудваните си зали за провеждане й.

В откриването ще се включат проф. д-р Велизара Пенчева, ректор на РУ "Ангел Кънчев", д-р Иван Стоянов, изпълнителен директор на УМБАЛ – Русе, проф. Д-р Диана Антонова, зам. ректор по научноизследователската дейност на РУ "Ангел Кънчев" и Митко Кунчев, директор на ПМГ „Баба Тонка“Русе. За членове на журито са поканени: доц. д-р Десислава Атанасова, Декан на факултет „Природни науки и образование“, доц. д-р Румен Русев, Ръководител катедра „Информатика и ИТ“, гл. ас. д-р Свилен Кунев, факултет „Бизнес и мениджмънт“ и  Вихрен Ганев, софтуерен инженер и представител на Startup Factory Русе. За първи път в иновационен лагер младежите трябва да предложат идеи за успешното решаване на плоблем от областта на здравеопазването.

Иновационният лагер е нов образователен подход, разработен от Джуниър Ачийвмънт-Янг Ентърпрайз Европа (JA-YE Europe), който развива предприемаческите нагласи на младите хора, мотивирайки ги да бъдат изобретателни и да поемат рискове.

Учениците са разделени в отбори и трябва да предложат решение в рамките на 3-4 часа, като разполагат с информация (чрез достъп до Интернет) и компютърни ресурси. В 17,30 часа ще започне изслушването им от журито, като всеки отбор ще има 3 минути, за да защити тезата си. Победителите ще бъдат обявени и наградени от журито в 19 часа.

Открити уроци:

1.      СЕДМОКЛАСНИЦИ УЧАТ ПЕТОКЛАСНИЦИ НА ФИНАНСОВА ГРАМОТНОСТ В ПМГ „БАБА ТОНКА” – РУСЕ

В рамките на Световната седмица по преприемачество 2016 Нели Тихомирова, ръководител на клубът по предпримачество при ПМГ „Баба Тонка“ и ученици от 7. клас ще запознаят петоокласниците с основни понятия в предприемачеството. Чрез забавни задачи и работа в екип  научиха повече за професиите, рекламата, ценообразуването, печалбата, разчитаха важната информация на етикетите на стоките. Урокът протече в приповдигната емоциална атмосфера и завърши с връчване на сертификати на малките бъдещи предприемачи.

2.      ОТКРИТ УРОК ПО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО, ЩЕ БЪДЕ ИЗНЕСЕН ОТ УЧЕНИЦИ ОТ ПМГ „БАБА ТОНКА“ – БИВШИ ВЪЗПИТАНИЦИ НА ОУ „ИВАН ВАЗОВ“.

Открит урок на тема „Да започнем бизнес” ще се проведе на 17 ноември 2016 година в ПМГ „Баба Тонка” – Русе. В него, като обучаеми, ще се включат петокласниците, а седмокласниците от училището ще бъдат лектори и водещи на урока. това е една от инициативите, с които природо-математическата гимназия в Русе ще отбележи за пета година световната седмица по предприемачеството от 14 до 20 ноември. 

Организатори на събитието са преподавателите по информатика и информационни технологии Нели Тихомирова и Галина Бобева и Жасмина Щерева – преподавател по икономика в ОУ „Иван Вазов”. Като ментор на учениците по време на занятието ще се включи представител на Уникредит Булбанк, регистрирал се като доброволец в световната седмица по предприемачество.

Урокът ще продължи един учебен час и ще е по тема от новата програма за финансовата грамотност – „Много повече от пари“ на Джуниър Ачийвмънт България за ученици в прогимназиален етап. Основната цел на инициативата е подрастващите да придобият предприемачески знания и практически умения, които да използват адекватно и ефективно в  ежедневието си. 

Открит урок „Успешната бизнес идея“ в Икономическата гимназия в Русе
Наградиха победителите във видеоконкурса „Моите будители” 2016
АКЦЕНТИКАЛЕНДАР
НАЙ-ЧЕТЕНО

© 2014 Ruse Plus.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design