Любопитно

Фестивал на ледените фигури от 10 декември в Русе
02.12.2014

Международен фестивал на ледени скулптури „Русе Айс Фест’2014“ завръща ледените фигури в Русе за пръв път от десетилетия насам. Фестивалът е организиран от Община Русе и Общинска Фондация „Русеград на свободния дух” със съдействието на Sofia Ice и „Хюман тинкс” ООД.

 

От 10 до 15 декември 2014г. Русе ще бъде домакин на ледена фиеста, с която ще възроди градската традиция за извайване на ледени фигури през зимния сезон - част от събитията, прославили Русе като град на първите неща. Теренът за ледените творби ще бъде изграден на алеята пред Хотел „Дунав Плаза” и централния градски площад.

 

„Русе Айс Фест’2014“ е част от Коледно-новогодишния фестивал на града. Темата на това първо издание се фокусира върху свободния дух и иновативността на града и неговите хора. 60 ледени блока (близо 9 тона лед) ще бъдат предоставени на майсторите на ледения карвинг, от които се очаква да изваят фигури на тема „Русеград на свободния дух. Русеград новатор”.

 

„Русе Айс Фест’2014“ е с международно участие и ще се проведе под формата на състезание - ICE SCULPTING COMPETITION (Състезание по ледено скулптуриране). Кристалният лед е изработен в ателието на Sofia Ice, по специална технология, която го запазва напълно прозрачен и безвреден за околната среда.

 

В създаването на ледени скулптури, ще се включат професионалистите по леден карвинг Дилън Корбет от Канада, Луиз Рибалта Кома-Крос и Хуан Карлос Мартинез от Испания, Руслан Коровков от Русия и русенецът Виктор Царски. Всеки от тях ще работи с 8 ледени блока, което прави приблизително по 1 тон лед на скулптура. Към това съзвездие майстори на леден карвинг ще се присъединят скулптори от ателието на Sofia Ice, които ще изработят 5 по-малки скулптори от кристален лед с височина до 1 м.

 

Леден бар ще допълва духа на ледената епоха. Той е сред основните атракции на фестивала, но за хора над 18 години. Първите 300 клиенти ще получат своите напитки в ледени чаши. Леденият бар отваря на 10 декември от 17:00 часа.

 

В съпътстващата програма на „Русе Айс Фест’2014“ ще могат да се видят: коледно огнено шоу на Клуб „Дивинитас”, което ще бъде представено на 11 декември от 17:00 часа. Ще има концерти на открито на сцена на алеята пред хотел „Дунав Плаза”. На 11 декември от 18:00 часа ще свирят OLD GUNS, на 12 декември в 17:30 часа започват изпълненията на струнен квартет ИНТРО, а на 13 декември от 18:00 часа за публиката ще свирят музикантите от ANEKDOT.

 

„Русе Айс Фест’2014“  подготвя и много забавления и изненади за децата и техните родители. В прозрачни блокове лед ще има замразени подаръци и тези, които най-умело дълбаят леда ще могат да спечелят атрактивните награди.

 

Церемонията по награждаването на участниците в състезанието по ледено скулптуриране ще бъде на 13 декември, събота, от 12:00 часа на сцената на ледения фестивал, с артистична програма и ледени игри за всички.

 

Спонсорите на „Русе Айс Фест’2014“ ще получат атрактивни рекламни послания, Част от фигурите ще бъдат брандирани, в други пък ще бъдат вкопани  рекламни елементи. За най-малките  зрители на ледената фиеста ще има много нестандартни забавления, по време на които да съпреживеят удоволствието от изкуството.

„Джунгла в МОЛ-а“ очаква своите посетители
Зимна диорама в Екомузея
АКЦЕНТИКАЛЕНДАР
НАЙ-ЧЕТЕНО

© 2014 Ruse Plus.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design