Общество

Ден на франкофонията в Русенския университет и Средното училище за европейски езици
18.03.2017

Всяка година от 1990 насам, месец март е посветен на честването по света на празника на Франкофонията. Тази година Русенският университет се присъединява към събитията с откриване на изложба и награждаване на авторите на най-добрите есета на тема „Jesuisfrancophone“. Денят на франкофонията в Русенския университет ще се проведе на 20 март.

В11:00 часа във фоайето на Ректората ще бъдат връчени наградите на най-добрите автори на есета на френски език от конкурса, обявен сред учениците от Средното училище по европейски езици в Русе.

Музикално-поетичен рецитал ще срещне публиката с творби на автори от Франция, Белгия и Канада, а след него ще бъде открита изложба с факсимилета от български и френски вестници от края на 80-те години на миналия век.

Русенският университет е член на Университетската агенция на Франкофонията(AUF), която обединява над 800 висши училища от цял свят.

Събитията по случай Международния ден на франкофонията разкриват нови посоки в изграденото ползотворно сътрудничество между Русенския университет и Средното училище за европейски езици в Русе, което също е подготвило поредица от събития.

Като част от многобройните франкофони по земното кълбо, учениците от начален, среден и горен курс на СУЕЕ ще отбележат с тържествена програма този празник на 22 март от 18.30 часа в Аулата на Русенски университет, Централен корпус, етаж 1. Събитието е организирано с подкрепата на Монтюпе ЕООД. 

Преди развлекателната част, учениците ще представят на публиката немалко причини, за да се учи френски език. Ще се „похвалят“ с успешно взетите си френски дипломи за владеене на езика. Тържествената част ще бъде наситена с много и разнообразни дейности. Учениците от четвърти клас  ще изиграят пиеса на френски език. Единадесетокласници и петокласници ще представят скечове. Интересен елемент е, че в пиесата и скечовете на българските ученици ще партнират французи, работещи в Монтюпе, но помагащи на младите франкофони в изучаването на езика. Ще бъдат рецитирани стихотворения, поеми, ще се изпеят  песни на известни френски певци, ще има  музикално изпълнение на китара.

Празникът ще завърши с кулинарна изложба - творение, както от ръцете на ученички от горен курс, така и на французите от Монтюпе. Ще има и официален коктейл във френски стил.

Запишете си безплатен профилактичен преглед за рак на гърдата в град Русе!
Запишете си безплатен профилактичен преглед за рак на гърдата в град Русе!
АКЦЕНТИКАЛЕНДАР
НАЙ-ЧЕТЕНО

© 2014 Ruse Plus.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design