Общество

365 събития е подкрепила миналата година Фондация "Русе-град на свободния дух"
17.02.2017

Отчет за дейността на Фондация „Русеград на свободния дух“ за 2016 година беше представен на пресконференция днес. На срещата с журналисти присъстваха д-р Страхил КарапчанскиПредседател на Управителния съвет, членовете на Управителния съвет –г-жа Ирена Петрова и г-жа Мария Георгиева, Изпълнителния директор на Фондацията г-жа Елена Минкова и експерт „Програми и проекти“ г-жа Десислава Василева.

 

Д-р Карапчански представи по-важните акценти от работата на Фондация „Русеград на свободния дух“ за 2016 година.

 

Той отбеляза, че в резултат на дейността на Фондацията и 87 проектни екипа през миналата година сареализирани 365 събития, посетени от над 160 000  души. Създадени са 452 творчески продукта и 396 партньорства. Разнообразните прояви са станали факт благодарение на близо 25 000 активни участници и 1068 доброволци.

 

През 2016 година Фондация „Русеград на свободния дух“ участва активно в реализирането на кампанията „РусеЕвропейски град на спорта 2016“. В резултат на това са подпомогнатиблизо 100 спортни събития на повече от 60 организации, институции и спортни клубове в Русе. Участие в инициативата са взели над 20 000 активни спортисти и стотици любители на възраст от 3 до 80 години. Д-р Карапчански определи кампанията като успешна и заяви, че е постигната основната цел - обединение на всички активни спортисти, любители и приятели на спорта, хора от различни възрастови групи и с различни интереси за възраждане на спортния дух на Русе.

 

Вярна на идеята, че най-добрите посланици на Русе са талантливите и знаещите, хората с новаторско мислене, в рамките на фонд „Лицата на Русе“ през 2016 година са подкрепени  5 талантливи деца и 5 творчески екипа от Община Русе.

 

Фондация „Русеград на свободния дух“   беше част от една успешна благотворителна кампания под мотото „Талант без граници“ в полза на обновяването на музикалните инструменти в НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ в гр. Русе. В рамките на кампанията са събрани 182 615 лв.

150 000 лв. от тях са резултат от щедрата подкрепа на Фондация „Америка за България“ и дадоха възможност за закупуването и доставянето на нов роялSteinway. Още 22 615 лв. са събрани чрез допълнително разкритата от Фондация „Русеград на свободния дух“ благотворителна сметка. Те са постъпили благодарение на щедростта на 36 дарители. Събраната сума покрива разхода за смяната на механиката на 25 пиана.

 

През 2016 година дейността по създаване и утвърждаване на партньорска мрежа на Фондация „Русеград на свободния дух“ беше разпозната като успешен модел. Съвместната работа на „Фондацията и „Еконт Експрес“ ООД получи награда в категорията „Партньорство“ по време на официална церемония за връчване на Първите годишни награди на GEMБългария, организация, която е част от международен консорциум Глобален Предприемачески Мониторинг.Съвместната кампания „Знание и растеж“ е посочена като добър модел за местно партньорство за подобряване на условията за личностно и професионално израстване.

 

Дейността на Фондацията беше презентирана и по време на
4-та Дунавска културна конференция на тема „Проекти за регионално сътрудничество в Дунавския регионЗаедно по Дунав към Европа” , която се проведе в град Русе на 24-25 ноември 2016 г. и събра над 100 участници от 14 държави.

 

През 2016 година един от акцентите в работата на  Фондация „Русеград на свободния дух“ беше и разработването на проекти и търсенето на възможности за привличане на средства от Европейски фондове. В тази връзка успешно стартира Проект: „Интегрирана мултимедийна платформа за активни култура и туризъм“ („IMPACT“), финансиран по Програма Interreg V-A Румъния-България 2014-2020 г. Проектът е разработен в партньорство със Сдружение „Регионални партньорства за регионално развитиеВидин“, Община Лом и Асоциация за проекти „АлексисФилиаши“, Румъния. Стойността на проекта е  1 387 448,53 EUR, от тях за дейностите, които ще реализира Фондацията се очаква да постъпят 196 831,04 EUR. Целта на проекта е да популяризира трансграничния район като атрактивна туристическа дестинация на базата на устойчиво използване на природните и културни ресурси, чрез иновационни и интерактивни ИТ решения за предоставяне на туристически услуги.Продължителността на проекта е 24 месеца.

 

През 2016 година Фондация „Русеград на свободния дух“ съвместно с Асоциация „Регионален доброволчески център“, гр. Крайова, Румъния разработипроект „Необходимост от Европейски уеб общности РумънияБългария“ (NEWS BG – RO),  който спечели финансиране по ПрограмаINTERREGV-A Румъния-България 2014-2020 г. Стойността на проекта е 663 048EUR, от тях за дейностите, които ще реализира Фондацията, се очаква да постъпят 309 666EUR.Продължителността на проекта е 24 месеца.

 

Приходите на Фондацията за 2016 година възлизат на 492 290 лв., отбеляза по време на пресконференцията д-р Страхил Карапчански.  От тях 160 976 лв. са от 71 дарения в полза на кампаниите „Русеград на свободния дух“, „Талант без граници“ и „РусеЕвропейски град на спорта 2016“, от които 26 дарения са направени от физически лица.

 

Председателят на Управителния съвет д-р Страхил Карапчански отправи благодарност към екипа на Фондацията, към Общински съветРусе, който е неин Върховен колективен орган на управление, към всички приятели, партньори и дарители, представители на средствата за масово осведомяване и заяви, че доверието, което получи организацията и успехът са достатъчен мотив тя да работи със същите темпове и през 2017 година.

 

Той отбеляза, че вече е факт и първия конкурс за проектни предложения на Фондация „Русеград на свободния дух“ за тази година. В рамките на конкурса са депозирани общо 50 проекта на стойност 616 582 лв.29 от тях са подадени по програма „Знание и растеж“, а останалите 21 – по програма „Култура и изкуство“. Исканата от Фондация „Русеград на свободния дух“ сума е в размер на  345 540 лв.

 

За сравнение в първият конкурс за 2016 година са били депозирани общо 35 проекта, а във втория, който се проведе под мотото „Знание и растеж“, са кандидатствали за финансиране общо 29 проектни идеи

 

През 2017 година Фондация „Русеград на свободния дух“ ще предложи на русенци събития, които  се радват на голям интерес като Парад на ретро автомобилиМеждународен фестивал на пясъчните скулптури, Международен фестивал на ледените скулптури, Конкурс „Посланик на свободния дух в моето училище“. Организацията ще продължи да търси и подкрепя най-оригиналните и иновативни идеи, които ще привличат не само публика, а и участието на все повече русенциказа г-н Карапчански. Той отбеляза, че един от акцентите в работата на Фондацията ще бъде и подкрепата на идеи в сферата на образованието, науката и новите технологии, в синхрон с Иновационната стратегията за интелигентна специализация на Община Русе за периода 2016  - 2025 г. 

Приключва ремонтът на детското отделение в русенската болница
Детска градина „Слънце“ почете Левски и Освобождението на Русе
АКЦЕНТИКАЛЕНДАР
НАЙ-ЧЕТЕНО

© 2014 Ruse Plus.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design